Boganmeldelse: Den røde brænding.

Ny bog fortæller om den danske indsats før, under og efter D-dag.

Af Simon Bering Papousek

Inden for det seneste års tid er der udkommet en stribe bøger omhandlende danskeres bidrag til den vestallierede indsats under Anden Verdenskrig. Det drejer sig blandt andet om ”Med vinger og våben” af Susanne Feierskov (Gyldendal, 2018), ”For Danmarks frihed” af Mikkel Plannthin (Turbine, 2018) samt de to bøger om William S. Knudsen, henholdsvise ”One Dollar Man” af Ole Sønnichsen (Lindhardt og Ringhof/Storyhouse, 2019) og ”Big Bill” af Martin Lund (Haase, 2019). Endelig skal nævnes denne bog: ”Den røde brænding” af Jakob Tøtrup Kjærsgaard (Turbine, 2019).

Kjærsgaards bog adskiller sig en smule fra de øvrige titler, idet den udelukkende beskæftiger sig med dansk indsats under invasionen af Normandiet i 1944, Operation Overlord. I forordet kan læses, at ”formålet med denne bog er at give læseren et overskueligt og rigt illustreret billede af den danske indsats før, under og efter D-dag, d. 6. juni 1944” (s. 9). Formålet opfyldes ved at give de danskere deltagere en stemme gennem deres egne beretninger og brevene hjem.

Læs hele anmeldelse: Den røde brænding – Boganmeldelse af Simon Papousek