Krigens skæbner på kirkegården

Ny bog om gravmæler på Aarhus Nordre og Vestre Kirkegård

Anmeldt af Simon Papousek

Historiker og dramaturg Klaus Bertelsen har begået en brugbar bog, der, som undertitlen antyder, gennemgår en række gravmæler fra Anden Verdenskrig på Aarhus Nordre og Vestre Kirkegård. Det er der kommet en slags kombineret håndbog og guidebog ud af.

Klaus Bertelsen tager i sin nye bog læseren med på en vandring på aarhusianske kirkegårde blandt udvalgte gravminder fra Anden Verdenskrig. Den kan også læses som bidrag til historien om Aarhus under Anden Verdenskrig. Foto: Møller & Fauerskov

Klaus Bertelsen tager i sin nye bog læseren med på en vandring på aarhusianske kirkegårde blandt udvalgte gravminder fra Anden Verdenskrig. Den kan også læses som bidrag til historien om Aarhus under Anden Verdenskrig. Foto: Møller & Fauerskov

Bertelsen har tematisk inddelt sin rundvisning på kirkegården med fokus på modstandsfolk, tyske soldater, danske frivillige i tysk tjeneste, flygtninge, begivenheder med mere. Bogen er disponeret således, at læseren får en del information ud af de respektive kapitler, som hver repræsenterer den eller de begravede, uden at man behøver at læse bogen fra ende til anden. På den måde kan en gåtur ad historiens sti på kirkegården føre en rundt, og tilmed få fortalt gribende og interessante fortællinger om de begravede.

Bertelsen formår med et godt overblik og indsigt i de enkelte personer og begivenheder som gravmælerne er symboler for, at fortælle en ret detaljeret fortælling som aldrig bliver kedelig. Forfatterens arbejde som blandt andet rundviser fornægter sig ikke.

Bogen er baseret på begivenheder og personer der er tilknyttet Aarhus, med talrige henvisninger til gader og veje og kvarterer, så både aarhusianeren såvel som turisten får fuld valuta for pengene. Ud over de sort/hvide illustrationer som bogen er forsynet med, får læseren en litteraturliste, kildehenvisninger og kort over kirkegården i tilgift. Således kommer bogen byhistorikeren, besættelsestidshistorikeren, slægtsforskeren og den alment interesserede til gode.

Alt i alt et meget fint stykke arbejde, som hermed anbefales.

Klaus Bertelsen: Tavs som graven. Udvalgte gravmæler fra 2. Verdenskrig på Aarhus Nordre og Vestre Kirkegård. Forlag: Aarhus Byhistoriske Fond. 131 sider; Illustreret;  Pris: 200 kr.