Chakotens Nyhedsbrev #8/2020

Spændende boganmeldelse om flyvevåbnets arbejdshest i fra 50′ til 70’erne –  DC3 (Dakota C-47 Skytrain)

Indtil for nylig kunne man om sommeren få fornøjelsen at flyve med veteranflyet DC-3 fra Roskilde Lufthavn. Det er slut nu. Der er ikke råd til at vedligeholde det gamle fly fra 1944, og nu står det opmagasineret i en gammel træhangar i Københavns Lufthavn.
Selv om man (formentlig) ikke mere vil få mulighed for at sætte sig i det 20 personer fly og tage den betagende tur lavt hen over det centrale København og forstæder, rummer DC-3’eren så meget spændende historie, at der er rigeligt med materiale om flyet til en hel bog. Og det er netop, hvad flyhistorikeren Ole Steen Hansen har skrevet med ”DC-3’eren fra Roskilde”

Link: Læs mere her

 

Udvalgte bøger fra 2019

Simon Bering Papousek giver en oversigt over nogle af de nye, militærhistoriske bøger.

Rasmus Mariager og Anders Wivel:
Hvorfor gik Danmark i krig? Bind 1-4.
Forlaget Rosendahl.

I 2016 blev det besluttet at Danmarks deltagelse i krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak skulle gennemgås af en uvildig undersøgelseskommission. Først på året lå resultatet således tilgængeligt på Københavns Universitets hjemmeside, hvor det desuden er muligt at bestille hele udredningen i fysisk udgave. De fire bind er inddelt med en introduktion til bevæggrundene, forløbene og tankerne bag de danske indsatser i bind 1. Bind 2 behandler indsatsen i Kosovo og Afghanistan, bind 3 tager fat i Irak og endelig bind, som gennemgår og præsenterer det benyttede kilde- og baggrundsmateriale. Udredningen kan downloades her: https://krigsudredning.ku.dk/

Michael H. Clemmesen:
Sønderjyllands forsvar og Lembourns spionage. Om skiftet i 1928-29 tilbage til Tyskerkursen fra små flirt med fransk alliance.
Syddansk Universitetsforlag. 572 sider.

Den pensionerede brigadegeneral Michael H. Clemmesen afrunder med denne titel sit triptykon over dansk forsvarspolitik med særligt fokus på mellemkrigstiden. Denne bog handler om den danske kaptajn Harry Lembourn fra Tøndergarnisonen blevet arresteret efter et kluntet spionageforsøg i Berlin. Den danske forsvarspolitik og –vilje, sikkerhedspolitik og militærpolitik bliver flot beskrevet og står som et væsentligt bidrag til Danmarks historie i mellemkrigstiden.
 

Peter Hertel Rasmussen:
Den danske tysklandsbrigade 1947-1958.
Syddansk Universitetsforlag. 460 sider.

Da Anden Verdenskrig sluttede, var Danmark at regne for en af de allierede. Eller var vi? Godt nok havde vi vist vores modstand mod den tyske besættelsesmagt, men hvor dybt stak den danske modstand mod tyskerne egentligt? Denne bog beskriver den danske tysklandsbrigade, som blev sendt afsted til Nordtyskland som bevogtningsenhed og som et bidrag til den engelske besættelse af denne del af Tyskland. Hvorledes brigaden blev brugt som et aktiv i den danske forsvarspolitik er central i denne detaljerige fortælling, men giver også et særdeles værdifuldt bidrag til nyere dansk militærhistorie.

Cornelius Ryan:
Den længste dag. Den illustrerede udgave.
Gyldendal. 304 sider.

Den klassiske fremstilling om invasionen i Normandiet 1944 udkom i en ny illustreret udgave i stort format fra Gyldendal. De velkendte illustrationer fra de oprindelige udgaver af Ryans bog er med i den nye, herunder en stribe nye billeder, hvoraf nogle af dem er i farver. Desuden er bogen forsynet med Ryans egne notater, skitser og afskrifter fra de interviews, han benyttede som forlæg for sin fremstilling. Bogens store format betyder, at billedsiden kommer flot til udtryk, samt kortene over landgangsområdet. I det hele taget en meget fornem udgivelse, som bør stå i enhver bogreol. 

Mikkel Kirkebæk:
Den yderste grænse. Danske frivillige i de baltiske uafhængighedskrige 1918-1920.
Lindhardt & Ringhof. 1208 sider.

Denne titel behandler Dansk Baltisk Auxiliær Corps og deres udsendelse til Baltikum i tiden umiddelbart efter 1. Verdenskrig. Med baggrund i breve og dagbøger som kildegrundlaget, fortælles historien om et af Danmarks mere ukendte eller ubehandlede sider af vores udenrigs- og forsvarspolitik, og som kan spores helt frem til i dag.