Ny spændende bogudgivelse

Ny bog trækker helt almindelige danskere, der kæmpede i Napoleonskrigene, ud af glemslen

Det er ikke så ofte at vores selskab kan prale med at et af vore medlemmer udgiver en bog, men denne gang har Rasmus Wichmann et værk som henvender sig både til militærhistorisk   interesserede men også til de som interesserer sig for Slægtsforskning

Digitalisering og tekstgenkendelse har gjort slægtsforskning tilgængelig for alle, og med Slægtsforskerens guide til        napoleonstiden i hånden kan man nu blive klogere på, om ens slægtninge deltog i kampen mod englænderne i begyndelsen af det 19. århundrede.

Københavnerne kæmpede mod den svenske belejring i 1658. Tordenskiolds bedrifter i Store Nordiske Krig er blevet til dansk nationalmytologi. Den hurtige overgivelse den 9. april 1940 har gjort det så meget desto vigtigere med modstandshelte som Flammen og Citronen.

Hver krig – sine helte.

Bortset lige fra Napoleonskrigene … Modstanden mod englænderne i begyndelsen af 1800-tallet bestod af utrænede kystvogtere og landeværnsmænd, der kæmpede en brav kamp for at afvise eller overmande de langt bedre udrustede englændere. Alligevel husker vi dem ikke. Måske fordi Napoleonskrigene ikke havde mange af de store folkehelte, som kunne gå over i populærkulturen. Til gengæld bugner de danske arkiver af ægte menneskeskæbner, helt normale og almindelige mennesker af kød og blod, der kæmpede for Danmark. Det er ikke mytisk stof, det er familiehistorie. Måske endda ens egen families.

I Slægtsforskerens guide til napoleonstiden fortæller historiker Rasmus Wichmann, hvor og hvordan man skal lede, når man vil finde sine forfædre i mængden af arkivalier fra napoleonstiden. Det er en bog til både nybegynderen og den erfarne slægtsforsker. Wichmann gennemgår fagudtryk, søgemaskiner og arkiver, og kapitel for kapitel går han i dybden med de arkivalier, der findes inden for hver provins. Med bogen i hånden kan man spare mange timer i arkiverne og hurtigt finde frem til lige netop sin slægtning.

Skulle man have lyst til at høre mere og måske endda få forfatteres autograf kan man møde Rasmus Wichmann på 

Historiske Dage – Danmarks største historiske festival 

Hvor Rasmus Wichmann  taler om bogen den 10. Marts kl. 10:20 på Blå Scene, i selskab med formanden for Danske Slægtsforskere.

Slægtsforskerens guide til napoleonstiden – landeværn og kystmilits
Forfatter: Rasmus Wichmann

FAKTA:     411 sider  –   Hæftet med flapper  – Illustreret  349,95 kr. (vejl.)
UDKOMMER : 20. marts 2024

Her er et link til bogens hjemmeside:  Slægtsforskerens guide til napoleonstiden

 

Hvem er Rasmus Wichmann?

Rasmus Wichmann (f. 1985) er vokset op nær Borup på Sjælland, men bor i Holstebro. Han er uddannet historiker og har bogstaveligt talt arbejdet på museer fra kyst til kyst (Stevns og Thyborøn). Wichmann underviser og holder foredrag, bl.a. hos Dansk Militærhistorisk Selskab og Folkeuniversitetet.

 

 

Anvisningssalg – 17 februar 2024

Så indbyder Selskabet igen til et spændende anvisningssalg. Dette afholdes lørdag den 17. februar, fra kl 13.00 i Loen på Rødovregaard. 

Medlemmer, der ikke kan være til stede, kan aftale med et tilstedeværende medlem, at denne byder på den fraværendes vegne, eller der kan fremsendes et skriftligt bud til :                      

Vicepræsident Ole Thureholm, Hjorteleddet 7, 3660 Stenløse eller på mail: ole.thureholm@gmail.com    

alternativt til

Kasserer Steen Jensen på e-mail: chakoten.kasserer@gmail.com                   

Eventuelle bud skal være fremme senest dagen før anvisningssalget, fredag den 16., 
kl. 16.00. De her anførte beløb er minimumsprisen. Effekterne sælges som beset.

Der betales kontant umiddelbart efter anvisningssalget. 
Betaling med MobilePay er desværre ikke muligt

Du kan se listen over anvisningssalg HER

Du kan downloade listen over anvisningssalg her: Anvisningssalg - 17 februar 2024 (10710 downloads )

Landstormen – den spæde begyndelse til hjemmeværnet: 7. februar

Landstormen – den spæde begyndelse til hjemmeværnet
Foredrag af Ditte Kolbæk

Danmark er ”Et lille land, og dog så vidt om jorden end høres danskens sang og mejselslag”, ja, der blev mejslet masser af guld på Første Verdenskrig: Gullaschbaronerne blev forgyldt af dåsemad til soldaterne i skyttegravene, stutterierne skovlede penge ind på eksport af heste til den tyske hær, og rederierne skabte hækbølger af guld på verdenshavene for fragtrater, der tog himmelflugten. Ved krigens afslutning var det forbi. Brændsels- og fødevarepriserne steg i Europa, og Danmarks største bank, Landmandsbanken, var lige ved at krakke i 1922. Krigen var slut, og skatteindtægterne skrumpede ind, så staten skar ned på udgifter til hæren og flåden – med 51 %. Samtidig ville regeringen vise, at Sønderjylland skulle beskyttes mod syd. Hvordan kunne man stille med et forsvar af Sønderjylland, når hæren blev mere end halveret?

Svaret blev Landstormen – en helt ny, kort militæruddannelse. Rekrutterne var sønderjyder, og de blev sendt til Værløselejren for at blive oplært i forbindelsestjeneste, ammunitionstjeneste og sundhedstjeneste, så de kunne fungere som støtte for egentlige tropper. Det var en helt ny måde at uddanne soldater på, og den var måske den spæde start til hjemmeværnet, som blev etableret efter Anden Verdenskrig. Der findes næsten ingen beskrivelser af Landstormen, så foredraget bygger på kildemateriale fra Rigsarkivet.