Garderhøjfortet Krigsfestival 2014

Garderhøjfortet Krigsfestival 2014

Reportage af Villy Lorich

Min forventning til Garderhøjfortets Krigsfestival var vist sat lidt højt. Jeg havde håbet på et større fremmøde af de forskellige tidsperioder, men der var trods alt en god spredning set i lyset af at der også var gang i den på Kastellet.
Det første der mødte mig, var en gruppe amerikanske køretøjer fra 2. Verdenskrig, men efter min smag var der for mange moderne ting fremme, som de nok skulle have gemt lidt væk. Den ene gruppe var “Big Red One – Sweden.” De havde tingene  i orden.
Lige ved siden af dem var placeret Jægerkorpsr-eenactorer med alt deres nye isenkram, godt sat op og meget venlige til at svare på spørgsmål.
Lidt længere henne havde Oplevelsescenter Vestvolden og Dansk Militærhistorisk Selskabs “Sikringsstyrke” opstillet en lejr. De havde virkelig sat alle sejl til med mandskabstelte og felthospital samt udstilling af våben og udstyr – og de var klar til at svare på alt. Godt gået.

Så kom Westfront 1916. Det var ikke nogen stor opsætning, men det er jo også en forholdsvis ny gruppe. De havde præsenterede uniformer og våben, hvilket blev fortalt med humor og anekdoter af historiker Kaare Johannessen, en fremragende formidler.

Og ja, så kom der så en salgsstand med militært udstyr, som blev bestyret af Michael Mosegaard.
Videre på min rundtur kom Regiment 24, en gruppe som viste Frikorps Danmark  og man må sige at de gør noget ud af det. Derefter kom der en lille gruppe italienske Bergsalieri under 2. Verdenskrig, de var ikke så mange, men de viste trods alt flaget.
Nede på for pladsen ved Fortets indgang havde Regimentet, en reenactergruppe med tyske soldater fra 2. Verdenskrig  indrettet en vagtstue igen med en hel del gode effekter, og med klare svar til alle.
Fortet er flot restaureret med meget af den gamle indretning, hvilket jeg synes er imponerende – det kunne vi godt bruge på Masnedøfortet.
I et af rummene var der en udstilling med tidens udrustning og forskellige uniformer og våben som Frantz Nielsen havde udlånt til anledningen. Rigtig godt sat op.
Alt i alt en god dag med gode venner.