Boganmeldelse: Den røde brænding

Anmeldt af Simon Bering Papousek

Dansk indsats i Normandiet 1944

Ny bog fortæller om den danske indsats før, under og efter D-dag.

Inden for det seneste års tid er der udkommet en stribe bøger omhandlende danskeres bidrag til den vestallierede indsats under Anden Verdenskrig. Det drejer sig blandt andet om ”Med vinger og våben” af Susanne Feierskov (Gyldendal, 2018), ”For Danmarks frihed” af Mikkel Plannthin (Turbine, 2018) samt de to bøger om William S. Knudsen, henholdsvise ”One Dollar Man” af Ole Sønnichsen (Lindhardt og Ringhof/Storyhouse, 2019) og ”Big Bill” af Martin Lund (Haase, 2019). Endelig skal nævnes denne bog: ”Den røde brænding” af Jakob Tøtrup Kjærsgaard (Turbine, 2019).

Over 6.000 danske krigssejlere hjalp de allierede under Anden Verdenskrig.

Kjærsgaards bog adskiller sig en smule fra de øvrige titler, idet den udelukkende beskæftiger sig med dansk indsats under invasionen af Normandiet i 1944, Operation Overlord. I forordet kan læses, at ”formålet med denne bog er at give læseren et overskueligt og rigt illustreret billede af den danske indsats før, under og efter D-dag, d. 6. juni 1944” (s. 9). Formålet opfyldes ved at give de danskere deltagere en stemme gennem deres egne beretninger og brevene hjem.

Bogen begynder med den 9. april, hvor Danmark som bekendt blev besat af tyskerne og dermed trådte aktivt ind i verdenskrigen. Danske søfolk, der opholdt sig på danske skibe i internationale havne, fik muligheden for at fortsætte som sømand (matros, kaptajn, skipper mv.), dog under andet (allieret) flag end Dannebrog. Det valgte en stor del, og således indskrev de danske søfolk sig som aktive i den allieredes indsats forholdsvist tidligt i krigen. De danske søfolk – krigssejlerne – kom hurtigt i ilden, og således beskriver bogen deres deltagelse i evakueringen fra Dunkirk i 1940 og den fejlslagne operation ved Dieppe i 1942.

Den 29. august 1943 udvikledes situationen sig dramatisk for Danmark, idet Augustoprøret gjorde op med den tyske besættelsesmagt, og Danmark tog en folkelig og politisk drejning og blev mere udtalt i sin modstand mod tyskerne. Dette fik krigssejlerne at mærke, idet de hen i mod slutningen af året, nu kunne sejle under Dannebrog igen.

Med krigens vendepunkter på Østfronten, Nordafrika og det vestallierede fodfæste på det sydeuropæiske fastland indledtes forberedelserne til den længe ventede anden front. Her bidrog krigssejlerne til invasionsstyrken, ligesom der også var danskere i amerikansk uniform, og som befandt sig i landgangsbådene den 6. juni og i flyene som faldskærmssoldat. Hertil skal ikke glemmes de piloter som bidrog i deres jagerfly.

Det lader til, at der var flere danskere ombord på skibene end der var på landjorden og i luften. Men Danmark var repræsenteret i alle tre værn, og denne bog opfylder således sit formål som beskrevet i forordet.

Det er særdeles detaljeret bog med en flot billedside, der akkompagnerer den fængslende fortælling. Det skal samtidig bemærkes, at der skulle gå 70 år før Danmark officielt blev anerkendt for indsatsen ved invasionen. Dog rejstes der en statue til ære for de danske krigssejlere i 1984, men den officielle anerkendelse lod altså vente på sig. Den nævnte statue af den danske sømand, der i sin frakke og kikkert spejder ud over horisonten, står i dag ved en af hovedvejene, der leder ned til Utah-stranden.

Bogen fungerer både som et bidrag til forståelsen af den danske, vestallierede indsats under Anden Verdenskrig såvel som en bog om D-dag og skal anbefales af dem, som har disse to emner som sit speciale.

Jakob Tøtrup Kjærsgaard: Den røde brænding. Danske beretninger fra D-dag og invasionen i Normandiet 1944. Forlaget Turbine. 326 sider; rigt illustreret. Pris 300 kr.