Boganmeldelse: Nedstyrtet fly på Mandø

Anmeldt af Simon Bering Papousek

I slutningen af august 1943 vendte den engelske bombemaskine Halifax V DK261 hjem fra et natligt bombetogt over Berlin. Hjemvejen gik over den sydvestlige del af Danmark. Som en del af rutinen smed de ”window” ud – sølvstrimler for at narre de tyske radaranlæg – omkring Ribe, da de pludseligt blev angrebet af en af det tyske Luftwaffes natjagere. Halifax’en blev ramt adskillige gange og besætningen måtte forlade flyet for at redde livet. Med undtagelse af agterskytten, som var død under angrebet fra natjageren, kastede den øvrige 7 mand store besætning sig ud over Mandø. De dalede ned i mørket og landede i vandkanten til Mandø – enkelte klarede skærene og kunne selv vade det sidste stykke i land, andre måtte hentes da deres faldskærm ikke foldede sig ud rigtigt. De overlevende – 4 mand i alt – blev fundet af danske Mandø-boere, som skjulte piloterne. Og det er denne fortælling som er omdrejningspunktet i bogen ”Mandø og Halifaxen”.

Halifax-flyet blev anvendt af britiske Royal Air Force som bombe- og mineudlægningsfly under Anden Verdenskrig

Bogen er skrevet af journalisten Lars Borberg og Søren Flensted, som blandt andet står bag sitet Airwar Over Denmark (flensted.eu.com).

Bogen er en skønsom blanding af erindringer, breve, lokalhistorie, flykrigshistorie og besættelsestidshistorie, som bliver fortalt på både dansk og engelsk. Bogen er disponeret sådan, at den danske tekst efterfølges af en engelsk tekst, mens billedteksterne nogle gange er på både dansk og engelsk, andre gange optræder den kun på dansk. Størstedelen af teksten er afskrift fra de breve som de nødstedte piloter og deres danske redningsmænd skrev til hinanden, men der er også blevet plads til anekdoter om dåbskjoler og en dansk skippers møde med SS.

Det forekommer en smule rodet, selvom historien som sådan er interessant nok. Men hvorvidt der reelt er nok kød på historien alene til at fylde blot det halve antal sider, er en smule tvivlsomt. Det hjælper heller ikke, at der er indført et rettelsesblad i begyndelsen af bogen og hen i mod slutingen er indført en ekstra side, som formentligt er glemt under trykningen. Er man interesseret i nedstyrtede fly fra krigen, er denne bog et must. Og hvis man kommer fra Mandø eller kommer på øen med jævne mellemrum, kan den have interesse.

Mandø og Halifaxen. En collage af fakta, vidnesbyrd, overlevering og et stykke verdenshistorie. Samlet, bearbejdet, skrevet og redigeret af Søren C. Flensted og Lars Borberg. Højers Forlag. 2018. 94 sider, illustreret, 150 kr.