Demokratiets sidste bastion

Boganmeldelse af Simon Papousek

I løbet af 1960’erne opkøbte Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste arealer i Skørping syd for Ålborg. Arealerne lå tæt ved Rold Skov og hvor undergrunden, der var rig på kridt, egnede sig til et større byggeri. Det endte med at blive et 5.000 kvadratmeter stort underjordisk anlæg, som under byggeriet blev holdt så hemmeligt, at ikke engang arbejdsmændene var klar over, hvad det var de byggede. Bygningstegningerne røbede kun at der var tale om et Regionsanlæg Oplev, og ikke det det i virkeligheden var: Et regeringsanlæg.

Langt inde i Rold Skov syd for Aalborg står landets bedst bevarede koldkrigsbunker. Regeringsanlægget Vestdanmark blev opført i al hemmelighed i årene 1963-1968. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Da anlægget stod færdigt 1969, var det samtidig klar til at modtage op til 350 mennesker, der skulle opholde sig her i tilfælde af enten krig eller krise. Regan Vest. Demokratiets sidste bastion fortæller historien om anlæggelsen af bunkeren og ikke mindst om, hvordan den var indrettet. Bogen er disponeret med godt 26 sider regulær tekst og 134 sider med fortrinsvist billeder med forklarende billedtekst. Inddelingen er på 8 kapitler, som her især behandler en særlig vinkel på bunkeren – anlæggelsen og byggeriet, arbejds- og hverdagsliv og hvordan beboernes forskellige opgaver var fordelt.

Regeringsanlægget var beregnet til placering af den siddende regering og kongehuset samt fornøden støtte personel såsom læge, præst, sygeplejersker, politi, embedsmænd, journalister, vagtmandskab, reparatører med videre, så regeringen kunne køre videre uanset hvad der foregik over jorden. I alt kunne anlægget som nævnt huse 350 mennesker, som alle skulle have et sted at sove, vaske sig, spise, slappe af og have mulighed for en eller anden form for adspredelse. Dette stiller naturligvis enorme krav til mængden af mad, sæbe, papirclips, kuglepenne, videofilm, hæfteplastre og alt andet tænkeligt, beboerne kunne få brug for under opholdet. Det hele er med i denne flotte bog, som både har en god og introducerende tekst akkompagneret af de utallige farvefotos. For det er i grunden en fotobog, og det tager sig godt i det store format som bogen er i. Desværre har jeg ikke kunnet finde et sted i teksten, som fortæller, hvor lang tid disse 350 mennesker kunne opholde sig dernede, førend forsyningerne slap op og de var tvunget til at forlade anlægget.

Er man til Den Kolde Krig, bunkere, spionhistorier og lignende, er der meget at hente i denne bog. Den er både sjov, underholdende og skræmmende på samme tid. 

Helle Nørgaard og Ulla Varnke Sand Egeskov: Regan Vest. Demokratiets sidste bastion. Gads Forlag. 160 sider; Rigt illustreret; Pris 199,95 kr.