Elith Hald

elith_hald_1
30. Januar 1928  –  14. marts 2013

Elith Hald er død og “Sikringsstyrken” har mistet et elsket og værdsat medlem.

Hald var ansat ved Forsvaret en stor del af sit liv. Han blev sergent ved 1. Livregiment, men fik i 1951 ansættelse ved Flyvevåbnets jordforsvar og rekrut- uddannelse i infanterilinjen. Senere indgik Hald i bevogtnings-eskadrillen ved Værløse Flyvestation, hvor han bl. a. uddannede hundeførere og hvor han afsluttede sin militære løbebane som seniorsergent.

Netop den militære baggrund kom “Sikringsstyrken” til gode – selvom vi måtte presse ham lidt for at gå “tilbage” i rollen som seniorsergent. Man kunne ikke mærke at det var 20 siden han sidst havde haft uniformen på.

Det var en fryd at se – og høre – at militærmanden stadig var til stede. Rank som et lys og med stemmekraft – selv om han var over 80 år, da vi var på ”Volden” første gang.

Han virkede godt nok lidt træt sidst på dagen, men senere fortalte han, at han og Grethe var kommet hjem fra ferie kl. 02.00 om natten. Så han havde besluttet ikke at gå i seng, da han skule være på ”Volden” kl. 07.30!

Hald var beskeden, tilbageholdende, disciplineret og præcis på alle punkter. Det oplevede man, når man havde en aftale med ham. Han var på aftalt sted til aftalt tid – altid. Det gjaldt også hans figurarbejde. Alt havde sin plads og var nummereret. Kunne han ikke få kasser med det tilstrækkelige antal og størrelse rum, lavede han dem selv i pap. Som hans familie har fortalt: Elith elskede at lave papæsker.

Hald var en meget, meget dygtig figurmaler. Hans interesse strakte sig fra ægypterne til 2. Verdenskrig. Den ene smukke figur efter den anden – og det var ikke sjældent, at Hald løb med flere præmier ved den årlige konkurrence. Jeg tror, de fleste af os kan huske hans ægyptiske stridsvogn med en detaljering i bemalingen, som kom den direkte fra Tut Ankh Amons grav.

Hald var utrolig venlig – og omsorgsfuld. Der var altid en varm bemærkning, et smil og et fast håndtryk eller et klap på skulderen.  Man kunne

regne med Hald, når der skulle stilles op til udstill- ing. Man kunne i det hele taget altid regne med Hald.

Elith Hald blev 85 år. Men han døde ung!

Christian Raun
Kaptajn i Fæstningsartilleriet

elith_hald_2
Hald hjælper tålmodigt en lille rekrut i den svære kunst at skrive postkort med pen og blæk i Lützhøfs Købmandsgård i Roskilde i vinterferien 2011