John Sjöberg

John Sjöberg_1

5. februar 1927  –  9. april 2016

John Sjöberg er død. Vi har mistet et elsket og meget markant medlem.

Doktor Sjöberg var dejlig usnobbet og beskeden og fik med sin rolige og venlige fremtræden alle til at føle sig i godt selskab. Hyggelig at snakke med og meget vidende. Skarp og med et glimt i øjet.  Han var lun – rigtig lun!

Han satte fantasien i gang hos andre og imponerede med sin flid og ufor- færdede tilgang til store og komplicerede dioramaer.

John begyndte først at male figurer og bygge dioramaer, efter at han hav- de pensioneret sig fra lægegerningen. Det hindrede ham dog ikke i at give sig i kast med store projekter.

Alle husker sikkert hans flotte diorama af Norgesporten i Kastellet i 1700-tallet, hvor alle detaljer er med  – og så samtidig med en vis humor. Præsten, der holder prædiken for de opstillede soldater, hvoraf en er ved at falde i søvn. Sågar træhesten er med.                                                             I mange år var modellen varemærke for vores årlige Miniaturemilitær- udstilling på Kastellets fødselsdag.

Man kunne altid regne med John til julekonkurrencen – selv da helbredet begyndte at svigte, men man kunne sjældent gætte, hvad han havde med.

Han specialiserede sig ikke i en bestemt periode, men fandt en historie, han gerne ville fortælle. Med en udpræget kunstnerisk tilgang fik han ofte smilet frem hos beskueren.                                                                              I en periode kunne man altid finde en kat gemt et eller andet sted i hans diorama, og da rygeforbudssnakken var godt i gang, var der altid mindst én rygende person med. Røgen var overbevisende lavet af fnuller fra tørretumbleren. Johns fantasi var ikke begrænset.

Men John lavede også dybt alvorlige dioramaer. Hans ”Flygtninge ved grænseovergang” under 2. Verdenskrig var gennemført i gråbrune farver. Man fornemmede trøstesløsheden.

Jo, John var en sand kunstner og hentede ofte præmie for sine anstrengelser. Flere af hans små, charmerende dioramaer af Sikringsstyrken er udstillet i Artillerimagasinet i Rødovre

John var med fra starten af Sikringsstyrken på Vestvolden, hvor han med stor overbevisning udfyldte rollen som garnisonslæge. Særligt markant var han som sessionslæge i Den Gamle Købmandsgård i Roskilde i vinterferien 2011, hvor han målte og vurderede de mange børn, der besøgte os i de 3 dage.

doktor sjøberg

Det var ikke bare med penslen, John var kreativ. Han spillede også flygel – tog undervisning og komponerede musikstykker.

John kunne rigtig mange ting, men han påstod, at han absolut ikke kunne sy en knap i, desuagtet at han havde syet hundredvis af sår sammen – især i sin karriere som læge på Lolland under roesæsonen, hvor roekniven gav lægen rigeligt at lave.

Vi vil savne Doktor Sjöberg rigtig meget!

Christian Raun
Vicepræsident