Operationen, der skabte opmærksomhed

Operation Bøllebank i 1994 blev et af højdepunkterne i dansk militærhistorie.

Anmeldt af Simon Bering Papousek

Den 29. april 1994 blev Operation Bøllebank iværksat. Det skulle vise sig, at blive et af højdepunkterne i dansk militærhistorie. Fortællingen om de danske Leopard kampvogne der i FN-tjeneste under Borgerkrigen i Jugoslavien kæmpede mod serbiske tropper er kendt for de fleste. Ligeså kendt som selve hændelsen er, ligeså kendt er Oberst Lars Møllers kontrafej – RayBan solbriller, hjelm, skudsikker vest og ofte cigar i mundvigen – som typisk associeres med begivenheden. Soldaten, som lod til at blæse på formaliteter og praktiserede soldatergerningen uden så mange spørgsmål. Det er således også Lars Møllers ansigt der pryder forsiden af bogen ”Myten om Operation Bøllebank”, der – som titlen antyder – vil bidrage til en ny version af operationen.

Hvidmalede kampvogne med påmalet "UN" - de såkaldte sneleoparder, fra 1994. Foto: FOV Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste / Forsvarsgalleriet..

Hvidmalede kampvogne med påmalet “UN” – de såkaldte sneleoparder, fra 1994. Foto: FOV Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste / Forsvarsgalleriet..

Operation Bøllebank har været en af de begivenheder i moderne dansk militærhistorie og krigshistorie som har fået stor opmærksomhed. Oberst Lars Møllers bog fra 2001 ”Operation Bøllebank. Soldater i kamp” (Høst & Søn) står stadig som den autoriserede og eneste bogudgave om begivenheden og således som den hidtil eneste version af begivenheden. Ud over avisartikler, artikler til tidsskrifter og dokumentarprogrammer har operationen som sådan ikke været udfordret. Før nu.

 

”Myten om Operation Bøllebank” er skrevet af Johnny C. Hansen, der i dag er kampvognsinstruktør ved Jydske Dragonregiment, og som selv deltog i operationen i Bosnien. Med afsæt i dagbogsnotater, samtaler og egne erindringer giver Hansen ny næring til forståelsen og opfattelsen af operationen. Det hidtidige forløb, som blandt andet fremlagt af Lars Møller, udfordres, ligesom en – ifølge forfatteren – svigtende ledelse både før, under og efter operationen. Tonen er meget direkte, og der lægges således ikke fingre imellem, når navngivne personer omtales som drikfældige, utroværdige og decideret farlige. Ikke lige en ønskværdigt kombination i skarpe situationer.

Som læser må man afgøre med sig selv, om man vil gå med på kritikken, eller om bogen skal læses for dens beskrivelse af forløbet. Læseren må selv afgøre, hvem man vil tro på. Bogen er i hvert fald et kærkomment bidrag til en begivenhed i Danmarkshistorien, som uvist af hvilken årsag stort set ikke er blevet fremstillet nævneværdigt.

Ud over en gennemgang af Operation Bøllebank og dets hovedpersoner, på både godt og ondt, er det samtidig fortællingen om en soldats uddannelse ved Jydske Dragonregiment, hvordan en Leopard kampvogn virker, samt tonen på kasernen i Holstebro og endelig udsendelsen til FN-missionen i ex-Jugoslavien.

Johnny C. Jensen og Kasper Søegaard: Myten om Operation Bøllebank. Forlaget Grønningen 1. 240 sider; illustreret; 300 kr.