Vietnamkrigen med egne øjne – af Jøgen Skakke (2020)

Boganmeldelse af Lars Eri Kristensen

Dokumentarisk erindringsbog, fra den eneste danske journalist Jørgen Skakke som havde pressekort til at følge krigens grusomheder på nærmeste hold. . I denne erindringsbog, hvor vægten helt primært ligger på årene i Vietnam, fortæller den nu 82årige Skakke om disse væsentlige år i sit liv og journalistiske karriere.

Jørgen Skakke fortæller om dengang han som den eneste danske journalist i perioder fra 1960-1971 var reporter hos den amerikanske militære overkommando, Military Assistance Command Vietnam (MACV) i Saigon. Her dækkede han – med fast akkreditering hos den amerikanske militære overkommando – to af de blodigste år i Vietnam-krigen. År, hvor der i den vestlige verden herskede splittelse i synet på krigen, og den voksende venstrefløj herhjemme krævede USA ud af Vietnam og Danmark ud af NATO.

Forholdene hos det amerikanske militær var set fra nutidsvinkel meget åbne, og Skakke kunne færdes frit, se, analysere og samle oplysninger på egen hånd. Illustrationerne består af egne fotos under begivenhederne.

Skakke hørte ikke til typen, der reporterede fra skjul og sikre hoteller. Gennem de over to år han befandt sig i landet, var han først korrespondent for Jyllandsposten, senere for britiske Financial Times, svenske Kvällsposten og til sidst for DR. Skakke skulle egentlig kun have været i Vietnam i tre måneder. Men opholdet endte med at strække sig ad to omgange fra marts 1967 til august 1968 og igen fra september 1970 til marts 1971.

I kraft af sit amerikanske pressekort fik Skakke adgang til alle lokaliteter i Sydvietnam og tilmed lov til at flyve med i USA’s nyeste jagerbomber under et angreb og tilbringe to døgn på et amerikansk hangarskib, mens dets fly bombede i Nordvietnam. Hans militære baggrund var også en hjælp, når han fulgte amerikanske og sydvietnamesiske tropper i junglen og under besøg i krigsramte områder

Under sine mange rejser rundt om i landet med besøg på baser, i byer og landsbyer skiftede han gradvist holdning og indså håbløsheden i krigen og hulheden i de påstående tiltag for demokrati, udvikling og bedring af forholdene for de civile vietnamesere.

I bogen skildrer Jørgen Skakke sine oplevelser fra ankomsten, hvor han stod som ganske grøn i faget, men alligevel lykkedes med at skabe kontakter både lokalt og blandt internationale kolleger
Efter sin hjemkomst fra Vietnam fortsatte Jørgen Skakke med at orientere om Vietnam-krigen som medarbejder i Danmarks Radio, hvor han fratrådte efter en karriere på 37 år.

Jørgen Skakke

Vietnamkrigen med egne øjne. Erindringer fra den eneste danske journalist, som havde pressekort til at følge krigens grusomheder på nærmeste hold.

Skriveforlaget, 2020. 255 sider. Illustreret. 299,95 kr