Modelproduktion – generelt

Flere af Selskabets medlemmer fremstiller selv figurer i tin eller resin. Det giver mulighed for at fremstille sine helt egne specielle modelfigurer. Købefigurer kan her bruges som udgangspunkt. For eksempel kan man at købe en modelfigur af en fransk linieinfanterist og herefter konvertere den til en dansk infanterist anno 1808, hvor chakoten indførtes i den dansk/norske hær.

Der er flade og rundmassive modelfigur og desuden en halvrund figurtype, som dog mest bruges til legetøjsfigurer. Der findes vitrinefigurer af særlig høj kvalitet, legetøjsfigurer og krigsspilfigurer i mange forskellige størrelser f.eks. 28 mm, 54 mm, 70 mm og 90 mm.

Når modelfiguren er færdigmodelleret kan man begynde at fremstille støbeforme. Modellen lægges i voks og en flerdelt form i silikonegummi bliver produceret. Den færdige form tilskæres med støbe- og luftkanaler.
Til produktion af tinfigurer er det vigtigt at anvende en god legering, der er stabil over tid, og som flyder let – så den leverer knivskarpe detaljer. Tre dele 60 procent tin og én del typemetal indeholdende antimon er erfaringsmæssigt optimalt ved en smeltetemperatur på 300 grader celsius.
Der kan anvendes enkel hældestøbning eller slyngestøbning i en maskine bygget til formålet. Delene til de færdige emner kan sættes sammen ved lodning eller limning.

(klik på billederne for mere information om hvordan figurerne skabes)

  
                  Flad Tinfigur                        Rundmassiv Tinfigur