M. P. Robinson & Thomas Seignon: The Panzer V in British, Soviet, French and other service 1943-58

Den tyske Sd.KfZ. 171 Panzerkampfwagen V Panther betragtes som et af de bedste kampvogne fra Anden Verdenskrig. Dets bevæbning og pansring var så effektiv, at bjærgede eksemplarer af køretøjet blev nærstuderet af fjenden. Dets design var så efterspurgt, at studiet af kampvognen varede helt frem til 1950’erne.

Foreign Panthers. The Panzer V in British, Soviet, French and other service 1943-58 indledes med en oversigt over hvilke af Nazitysklands allierede, der ønskede at bygge kampvognen på licens (som f.eks. Japan, Italien og Ungarn). Herefter eksemplificeres russernes, englændernes og amerikanernes studier af kampvognen, baseret på erobrede eksemplarer fra slagmarkerne.

Pz V The_British_Army_in_Italy_1944

Pz V The_British_Army_in_Italy_1944

Under krigen blev enkelte Panther kampvogne sluset ind i hærene og deltog i kampene. Men der var tale om et fåtal. Under krigen var det vigtigste, at finde svage punkter i kampvognen, så det kunne udnyttes på slagmarken.

Efter krigen blev flere af de erobrede maskiner disponeret til forskellige lande hvor Tjekkoslovakiet og Frankrig får den længste spalteplads. Her udvikledes Panther’ens motoregenskaber og bevæbning og blev enten del af de respektive hære eller som øvelseskøretøj.

Bogen er god at blive klog på og hjælper til at besvare spørgsmålene om, hvor det tyske materiel egentlig havnede efter krigen.

 

Foreign Panthers. The Panzer V in British, Soviet, French and other service 1943-58, af M. P. Robinson & Thomas Seignon. New Vanguard 312. Osprey Publishing. Oxford. 2022; Pris: 11,99£