Informationskrig – Påvirkning og propaganda i moderne krigsførelse

Boganmeldelse af Lars Erik Kristensen

 

Lige så længe mennesket har ført krig har information og mis-    information spillet en væsentlig rolle både i selve krigsførelsen men også i forhold til påvirkning af befolkningens holdning til krigen

Jeanette Serritzlev har en master i militære studier fra Forsvars- akademiet, hvor hun i dag er militæranalytiker med speciale i      informationskrig og har tidligere været udsendt som presse-    officer i Irak og Afghanistan

Informationskrig er en væsentlig del af moderne krigsførelse, hvor information anvendes som våben og magtinstrument. Det er også en form for politisk krigsførelse, som indgår i et dynamisk samspil med statens fire klassiske magtinstrumenter: diplomati, information, militær og økonomi.

Når en krigsførende part forsøger at påvirke kampviljen hos fjendens soldater eller befolkning, er der tale om en metode, der er lige så gammel som krigen selv. Moderne teknologi og globalisering har imidlertid forandret kamppladsen, så den ikke længere kun er et fysisk sted, hvor    soldaterne kæmper. Kamppladsen befinder sig nu alle vegne. Og skellet mellem krig og fred      udviskes i stigende grad.

Der føres informationskrig ved hjælp af en lang række virkemidler – også i fredstid. I nogle tilfælde fungerer de sociale medier som distributionskanaler. Andre gange foregår påvirkningen også uden for det digitale domæne. Informationskrig – Påvirkning og propaganda i moderne krigsførelse giver en indføring i en række forskellige former for påvirkning, herunder propaganda, desinformation og konspirationsteorier.

Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 blev en dyster påmindelse om, at information står helt centralt i vor tids krigsførelse. Et særskilt kapitel er derfor dedikeret til en undersøgelse af, hvilken rolle informationskrig spiller i russisk militærstrategi.

 

Forlag: Samfundslitteratur
Bog (Softcover m. flapper)
udgave (2023),  184 sider
ISBN 9788759340769
VEJL. PRIS 240,-